Τα παιδιά εμπνέονται από τον Καπετάν ΣΟΣ και την παρέα του...

...και δημιουργούν!


«Μαθητές εν δράση»

40ό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης


Δασκάλα: Χατζητσακίρογλου Μαρία
Δημιουργοί: Ραφαήλ Λαζαριώτης, Αλέξανδρος Σουρκουλάντζε, Έλενα Στρατοπούλου, Χριστίνα Τσαμπάζη, Νίκος Καλλίτσης, Ερρίκος Κουτσιούκης

Στην ιστορία μας πρωταγωνιστεί η ομάδα μας. Είμαστε σε μια παραλία όπου έρχονται διάφοροι τουρίστες και πετούν αλόγιστα τα σκουπίδια τους παντού. Έτσι γεμίζει με σκουπίδια η θάλασσα και η παραλία. Παρόλο που τους ενημερώνουμε ότι δεν είναι σωστή αυτή συμπεριφορά, αυτοί δε δίνουν καμία σημασία. Τότε εμείς αναλαμβάνουμε δράση μαζεύοντας όλα τα σκουπίδια, καθαρίζοντας τη θάλασσα και την παραλία.

Παράλληλα δημιουργούμε ένα χώρο όπου θα προστατεύονται οι θαλάσσιες χελώνες Καρέτα -Καρέτα για να μπορούν να γεννούν τα αυγά τους. Στο τέλος απολαμβάνουμε το μπάνιο μας στην καθαρή θάλασσα και κάνουμε ηλιοθεραπεία στην καθαρή παραλία. Η δράση μας ολοκληρώθηκε με επιτυχία!


«Διασώστες της Μεσογείου»

40ό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης


Δασκάλα: Χατζητσακίρογλου Μαρία

Δημιουργοί: Εβίτα Κοτσέα, Μαρίνα Καραβίδα, Ραφαήλ Σιτζάκης, Αχιλλέας Πηλείδης

Δημιουργήσαμε μια ιστορία με εμάς πρωταγωνιστές.

Η ιδέα είναι από ένα ρεπορτάζ στην τηλεόραση όπου ένας κομμωτής στην Αθήνα είδε ότι τα φτερά των πουλιών που αποτελούνται από τρίχες μάζευαν μεγάλη ποσότητα πετρελαίου. Αποφάσισε να μαζεύει τρίχες από όλα τα κομμωτήρια της Ελλάδας ,να δημιουργεί δίχτυ και να  το δίνει σε ειδικές οργανώσεις ώστε να απορροφά  τις πετρελαιοκηλίδες. Η ιστορία μας αρχίζει με μια ηλιόλουστη ημέρα όπου ξυπνήσαμε και αποφασίσαμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι ,ώστε να μη  μολύνεται άλλο η θάλασσα από το πετρέλαιο.


Ζητήσαμε λοιπόν από έναν κομμωτή όταν κουρεύει να μαζέψει τις τρίχες των πελατών του, για να φτιάξουμε ένα αυτοσχέδιο δίχτυ το οποίο  θα απορροφούσε την πετρελαιοκηλίδα που ήρθε στη θαλάσσια περιοχή όπου κάνουμε μπάνιο. Ο κομμωτής με χαρά μας εξυπηρέτησε έτσι αρχίσαμε να πλέκουμε το μαλλί και δημιουργήσαμε το δίχτυ μας. Με μια μικρή βαρκούλα πήγαμε στο σημείο της πετρελαιοκηλίδας, το βάλαμε από πάνω αυτό την απορρόφησε ολόκληρη. Χαρούμενοι για το επίτευγμά μας βγάλαμε στην ακτή το λερωμένο δίχτυ και απολαύσαμε το μπανάκι μας στην καθαρή θάλασσά μας!



«Αποστολή: εκκαθάριση βυθού»

40ό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης


Δασκάλα: Χατζητσακίρογλου Μαρία

Δημιουργοί: Χριστίνα Χρυσουλά, Χριστίνα Χριστοδουλίδου, Σοφία Συμεωνίδου, Σοφία Τζόλα

Το έργο αυτό έχει δημιουργηθεί από το κάτω μέρος δύο μεγάλων πλαστικών δοχείων  για να προσδώσουμε τρισδιάστατη  μορφή. Η ιστορία μας ξεκινάει με έναν βρόμικο βυθό ο οποίος έχει γεμίσει σκουπίδια και τα ψάρια ανεβαίνουν στην επιφάνεια της θάλασσας, γιατί δεν μπορούν να επιβιώσουν στον βυθό. Στο έργο μας τα χταπόδια τα καλαμάρια οι μέδουσες ανασύρουν από τον βυθό τα σκουπίδια τα βγάζουν στην επιφάνεια της θάλασσας και εμείς τα παίρνουμε και τα πετάμε στον κάδο της παραλίας. Στο τέλος αυτή η συνεργασία αποδίδει καρπούς, γιατί καθαρίστηκε ο βυθός και τώρα  όλα τα θαλάσσια πλάσματα μπορούν να επιβιώσουν.  Αποστολή εξετελέσθη!!!



«Διάσωση της χελώνας Καρέτα-Καρέτα»

40ό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης


Δασκάλα: Χατζητσακίρογλου Μαρία

Δημιουργοί: Εύα Εμμανουηλίδου, Δανάη Χριστοδουλίδου, Ζαφίρα Κιερέσι, Λαμπρινή Δάνου

Με αυτήν την ιστορία πρωταγωνιστούμε εμείς, που είμαστε μια ομάδα τεσσάρων κοριτσιών.


Μια ημέρα αποφασίσαμε να πάμε μια βόλτα στην παραλία για να  σώσουμε τη χελώνα Καρέτα-Καρέτα και τα αυγά της. Έτσι λοιπόν  κάναμε μια πρόχειρη σχεδία και με αυτή μαζέψαμε  τα σκουπίδια της θάλασσας ένα ένα και τα βάλαμε μέσα με έναν κάδο της παραλίας. Επίσης, το μέρος όπου η χελώνα σκέπασε τα αυγά της για να εκκολαφθούν το προστατέψαμε βάζοντας  πινακίδα χειρόγραφη όπου προειδοποιεί για την ύπαρξη χελώνων Καρέτα-Καρέτα, ώστε κανείς να μην πατήσει τα αυγά τους.


Στο τέλος βλέπουμε τις θαλάσσιες χελώνες να κολυμπούν ελεύθερα στην καθαρή  θάλασσα.



«Το καραβάκι της Μεσογείου»

40ό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης


Δασκάλα: Χατζητσακίρογλου Μαρία

Δημιουργοί: Άρτεμις Αποστολοπούλου, Κάτια Μιχαήλ, Έλλη Φουντεδάκη, Νικόλας Τσακίρης, Άννα Ντεβάτζε, Φίλιππος Κατσανάος

Η ιστορία μας ξεκινάει με μια καθαρή θάλασσα την οποία βλέπουμε στο πέρασμα του χρόνου να γεμίζει με σκουπίδια .Τα ψάρια αρχίζουν να πεθαίνουν. Μια μέρα ένας ψαράς πήγε να ψαρέψει, αλλά τα δίχτυα του γέμισαν σκουπίδια. Αμέσως τα έβγαλε στην ακρογιαλιά, κάλεσε την  Greenpeace κι αυτοί επικοινώνησαν με έναν ψαρά ο οποίος έσπευσε να βοηθήσει με τα δίχτυα του για να μαζέψουν τα σκουπίδια.


Η θάλασσα καθαρίστηκε με την εθελοντική προσφορά των δύο ψαράδων. Όλοι οι θαλάσσιοι οργανισμοί  μπορούν να επιβιώσουν αρμονικά χωρίς τα σκουπίδια όπως κάνουν εκατομμύρια χρόνια.